Felszerelések (2018)

Az, hogy milyen felszerelést rakunk a tankjainkra, nagyon fontos döntés, hiszen nagy mértékben javíthatja a játékbeli teljesítményünket. Ebben a cikkben áttekintjük a World of Tanks-ben található összes felszerelést, és megnézzük, hogy megéri-e felrakni bizonyos harckocsikra.

A felszerelésekre két nagy csoportja van: az eltávolítható és a komplex felszerelések. Ezen kívül, a 9.19-es verzió óta léteznek Fejlesztett Felszerelések is, ezeket is megnézzük a cikkben. Az eltávolítható felszereléseket egyik tankról a másikra bármikor, extra költség nélkül átszerelhetjük. A komplex felszerelésekért 10 Goldot kell fizetnünk, ha le akarjuk őket szerelni. A fejlesztett felszerelések leszerelése 200 kötvénybe kerül.

Navigáció

  1. Eltávolítható Felszerelések
  2. Komplex Felszerelések
  3. Fejlesztett Felszerelések

1.) Eltávolítható Felszerelések

 Álcaháló

Az Álcaháló az álló tankok álcaképességét növeli, tank osztályonként különböző mértékben. A könnyű és közepes tankok 10%, a nehéz tankok és önjáró lövegek 5%, míg a tankvadászok 15% álcabónuszt kapnak. Mivel az álcaháló viszonylag olcsó (100.000 kredit), és csak 100 kg-t nyom, könnyen felszerelhető a tankokra, illeve a kevés pénzzel rendelkező játékosok könnyen át tudják pakolni egyik tankról a másikra.

Viszont ahhoz, hogy az Álcaháló működésbe lépjen, a tank testének 3 másodpercig mozdulatlanul kell állnia. Ez némileg limitálja a hatékonyságát, mivel csak álló helyzetben működik; ha mozgásban van a tankunk teste, akkor nem ad álcabónuszt (Tehát ha egy Csapattása meglök, lőttek a bónusznak). A leghatásosabb a TD-kre, mivel nekik 15%-kal növeli az álcaképességüket, és a passzív felderítő tankokra. Magas Tier-ben nem az elsőszámú felszerelés, vannak nála fontosabbak.

 Periszkóp

A Periszkóp 25%-os látótávolság-bónuszt ad az álló tankoknak. Ez jóval magasabb, mint a Távcső által biztosított 10%. Az álcahálóhoz hasonlóan, tehát, a Periszkóp használatához is mozdulatlannak kell lenni. A Periszkóp ára 500.000 kredit, a súlya 50kg. Mivel a leszerelés ingyenes, így nagyszerű választás olyan tankok esetében, ahol még új a legénység, hogy kompenzálni tudja a csökkentett látótávolságot.

Nagyszerűen használható TD-kre, és könnyű tankokra, hiszen az alapból jó álcaérték mellé egy extra látótávolság-növekedés halálos kombináció lehet.

Mivel csak álló helyzetben használható, menet közben nem hatásos, így csak limitált tanktípusokon használható és nem minden pályára jó választás.

 Szerszámosláda

A Szerszámosláda egy nagyszerű felszerelés, amely például azokra a tankokra nagyon jól használható, ahol a legénységnek még nincs kifejlesztve a javítás képesség. Ez a felszerelés 25%-os javításiidő-csökkenést biztosít, vagyis a sérült moduljainkat 25%-kal gyorsabban javíthatjuk meg. Az ára 500.000 kredit és 100 kilogrammot nyom. Az álcahálóhoz hasonlóan nagyszerű kezdés bármely tankra, amíg nem tudunk mást venni helyette.

Ha egy tankban már minden legénységi tag megtanulta a javítás képességet, büntetlenül átrakhatjuk a Szerszámosládát egy másik harckocsira. Kiválóan alkalmas nehéz tankok esetében, ahol a modulok (pl. lánctalp) javítási ideje jóval hosszabb.

Általánosságban, a Szerszámosláda jól használható szinte bármely tankra kezdésnek, amíg nem tudunk egy hasznosabb felszerelést a helyére rakni.

A szerszámosláda olyan nehéz tankokra lehet jó, amikkel nem engedheted meg azt, hogy csak láncot lőve (mert átütni nem tudnak) egy helyben tartson az ellenfél, artynak, vagy flankelésnek. Ilyenen érdemes a javítás képességgel együtt használni (pl.: Maus, T110E3, T95, stb).


2.) Komplex Felszerelések

 Plusz barázdák

A Plusz barázdák jobb talajellenállást biztosítanak közepes és laza talajon. Közepes talajon 4,8%-kal, laza talajon pedig 9,1%-kal csökkenti a talajellenállást. Az ára 250.000 kredit, a súlya pedig 1.000 kg. Mivel óriási súlya van, így annyival nem javít a tankok mobilitásán.

Tulajdonképpen nem valami hasznos felszerelés, a legtöbb tankon alig érezni a különbséget. A Plusz barázdák felszerelés csak bizonyos német tankokon használható.

 Távcső

Egy sokkal hasznosabb felszerelés a Távcső, amely 10% látótávolságot biztosít, amely a Periszkóppal ellentétben nem csak állóhelyzetben, de mozgás közben is fix bónuszt biztosít. Az ára 500.000 kredit, és nem ad a tankhoz plusz súlyt, ami segít megőrizni a tankunk teljesítményét.

Mivel a Távcső mozgás közben is aktív, szinte kivétel nélkül minden tankra nagyon jó megoldás, hiszen ha nem látjuk az ellenfelet, nem is tudjuk lőni!

 Ciklon szűrő

A Ciklon szűrő megnöveli a tankunk motorjának életerejét 50%-kal, csökkentve a kritikus motortalálat esélyét. Csak Szovjet és Kínai tankokra használható. Az ára 500.000 kredit, a súlya pedig 10 kg.

Habár a Ciklon szűrő segíthet megvédeni a tankunkat a motorbajtól, nagyobb szinteken többnyire helypazarlás. A legtöbb esetben úgysem mutatjuk a tankunk motorját az ellenfélnek, illetve kiképezhetjük a legénységet is, hogy ellássa ugyanezt a feladatot.

Mindezek mellett felszerelhetjük a tankunkat fontosabb felszerelésekkel is, amik a látótávolságot vagy a tűzerőnket növelhetik.

 Fejlesztett célzórendszer

A célzási idő csökkentése segít a lövéseinket gyorsabban/pontosabban ellőni, a Fejlesztett célzórendszer pedig pont ezt teszi. 10%-kal csökkenti a célzási időnket, ami nagyon hasznos olyan tankokra, ahol a célkereszt szűkülése sok időt vesz igénybe. Ára 500.000 kredit, súlya 100 kg.

Önjáró lövegeknél szinte kötelező, nagyban csökkenti a célkereszt szűkülési idejét. Harckocsik esetében azokhoz az ágyúkhoz kiemelkedően jó, ahol a célzási idő 3 másodperc, vagy afeletti; illetve azokhoz a tankokhoz, amikre nem szerelhető fel Függőleges stabilizátor.

Azoknál a harckocsiknál, ahol a célzási idő 2-2,5 másodperc körül van, a Függőleges stabilizátor jobb szolgálatot tesz.

 Fejlesztett torziós rugók

A Fejlesztett rugók mindenféle különböző néven találhatók meg a játékban, attól függ, milyen tankra valók. A különböző nevek ellenére viszont azonos arányú bónuszokat biztosítanak. Ezek: 10% extra teherbírás, 30%-kal több életerő pont a lánctalpaknak, és a zuhanásból származó sérülések 50%-kal való csökkentése

Az áruk 20.000 kredittől egészen 600.000 kreditig terjed. Egyik fajta fejlesztett rugó sem ad plusz súlyt a tankokra.

A Fejlesztett rugók ideiglenes célra tökéletesen megfelelnek, mivel lehetővé teszik, hogy egy tankon a lánctalp kifejlesztése nélkül felszerelhessük a fejlesztett ágyút, tornyot, stb. Emellett ugye csökkenti még a zuhanásból származó sérüléseket, és növeli a lánctalpak életerejét.

Kezdésnek tehát jó bizonyos tankokra, viszont ha megszereztük a fejlesztett lánctalp modult, érdemes lecserélni valami hasznosabb felszerelésre.

 Széndioxiddal tölti meg a tankokat

500.000 kreditért és 50 kilogramm plusz súlyért megtölthetjük széndioxiddal a tankokat, ami annyit tesz, hogy 50%-kal több lesz az üzemanyagtartályunk életerő pontja. Csak végső elkeseredettségünkben használjuk.

Hosszú távon azonban vannak ennél hasznosabb felszerelések, illetve létezik legénységi képesség is erre a célra.

 Fokozott szellőzés

A Fokozott szellőzés a legénységi képességeknek ad 5%-os bónuszt, ezzel javítja a látótávolságot, töltési időt, célzási időt és a tankunk irányítási tulajdonságait.

Az 5% bónusz nem arra értendő, hogy például 5%-kal gyorsabb lesz az ágyú töltési ideje, vagy 5%-kal fog gyorsabban szűkülni. Mivel a játék egy meghatározott módon számolja a legénység képességeit, ezek az értékek jóval kevesebbek 5%-nál.

Tulajdonképpen minden egy kicsit jobb lesz tőle. A Fokozott szellőzésnek háromféle típusa van: Az 1. osztály 50.000 kreditbe kerül, 100 kg, és kisebb súlyú tankokon használható. A 2. osztály a közepesen nehéz járműveken használatos, 150.000 kreditért juthatunk hozzá, és 150 kg plusz súlyt adnak.

A Fokozott szellőzés 3. osztályát többnyire a nehéz tankok használják, ez 200 kilogrammot nyom és csillagászati áron, 600.000 kreditért juthatunk hozzá.

Nyitott tornyú járműveknél nincs lehetőségünk felszerelni. Mivel a Fokozott szellőzés nem egy adott célterületre ad nagyobb mennyiségű bónuszt, hanem sok kicsit mindenre, így sokszor átsiklik rajta az emberek figyelme.

 Repesz páncél

A Repesz páncél csökkenti a HE lövedékek nem átütő találataiból kapott sebzést, csökkenti a rammolásból kapott sebzést, továbbá csökkenti a legénység által kapott sérüléseket is. A tankunktól függően különböző fajta Repesz páncélokat szerelehetünk fel: könnyűt, közepest, nehezet és szuper nehezet.

A Könnyű repesz páncél 250 kg-t nyom és 50.000 kreditbe kerül. A Közepes 500 kg és 200.000 kredit, a nehéz már 1 tonnát nyom és 500.000 kreditért vehető meg. A lista végén a Szuper nehéz repesz páncél található, ami másfél tonna plusz súllyal lát el, és horribilis 750.000 kreditért lehet a miénk.

A nem átütő HE lövedékek sebzését a könnyűtől a szuper nehézig sorrendben 20%, 25%, 30% és 50%-kal csökkentik.

A Repesz páncél leginkább azokra a tankokra a leghasznosabb, amikre fel lehet szerelni a Szuper nehéz változatot, hiszen ez biztosítja a legtöbb, 50%-os sebzésfelfogást. Azonban számolni kell azzal is, hogy a rettenetes pluszsúly nagy mértékben lelassíthatja a harckocsit, főleg, ha a motor nem a legerősebb benne. Repeszpáncélnak nincs értelme olyan tankon amit átlőnek HE-vel. A következő tankokon van több értelme használni, mint zéró: T95, Maus.

A pozitív oldalát nézve, viszont, jóval kevesebb sebzést kapunk a nem átütő HE találatoktól, hatásosabban rammolhatunk a tankkal, és a legénységünk is nagyobb biztonságban lesz.

 Töltésgyorsító

Mindannyiunk nagy kedvence, a valaha volt legnépszerűbb felszerelés a World of Tanks-ben, a Töltésgyorsító papíron 10%-kal csökkenti a töltési időnket. Táras ágyúval rendelkező harckocsikra nem elérhető, az egyébként is gyorsan lövő könnyű tankoknak pedig nem segít annyit, hogy megérjen vele elhasználni egy felszerés helyet.

Két fajtájuk van, a harckocsikra és az önjárő lövegekre felszerelhető töltésgyorsítók. A Közepes kaliberű tank töltésgyorsító 200 kg és 200.000 kreditbe kerül, a Nagy kaliberű változat pedig 400 kg és 500.000 kreditbe kerül. A Közepes kaliberű tüzérségi töltésgyorsító 300 kg-t nyom és 300.000 kreditbe kerül, a Nagy kaliberű változat pedig fél tonna súlyú, és 600.000 kreditért lehet a miénk.

 Függőleges stabilizátor

A Függőleges stabilizátor 20%-kal csökkenti a célkereszt szétugrásának mértékét, amikor a tank vagy a torony mozgásban van. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy mozgás közben is pontosabban tudunk lőni, illetve miután megálltunk, hamarabb szűkülünk be az ellenfélre.

A Függőleges stabilizátor nem változtat a teljesen beszűkült célkereszt méretén, és nem fog tőle gyorsabban szűkülni sem az ágyú. Segítségével könnyebben eltalálhatjuk az ellenfeleket mozgás közben, mivel kevesebb időt kell eltöltenie a szűküléssel az ágyúnak.

A Függőleges stabilizátorok Mk.1 és Mk.2 típusokban találhatóak meg a játékban. Az Mk.1 verzió (500.000 kredit, 100 kiló) a könnyű és közepes tankokra való, míg az Mk.2 verziót (600.000 kredit, 200 kiló) a nehéz harckocsik használják.

 Vizes lőszerrekesz

A Vizes lőszertartó a tank súlyának 1%-át nyomja, és az 1. osztály 200.000 kreditbe, a 2. osztály pedig 600.000 kreditbe kerül. A felszerelés 50%-kal növeli a lőszerrekesz életerő pontját. Azokon a tankokon, ahol a lőszerrekesz nagyon kevés életponttal rendelkezik, vagy ahol könnyen lőhető helyen van, érdemes felszerelni, amíg nincs kifejlesztve a megfellő legénységi képesség erre a célra.


3.) Fejlesztett Felszerelések

 Szellőztető rendszer

A gyári Fokozott szellőzés által biztosított 5% helyett 7,5%-kal köveli a legénységi tagok teljesítményét. Ára 5000 kötvény, súlya 100 kg.

 Stabilizáló rendszer

A standard Függőleges stabilizátorhoz (20%) képest 25%-kal csökkenti a szórást járműmozgás és toronyforgás közben. Ára 5000 kötvény, súlya 100 kg.

 Kopásálló célzó rendszer

A megszokott Célzásgyorsítóhoz képest, amely 10%-kal csökkenti a szűkülési időt, a fejlesztett felszerelés értéke 12,5%. Ára 5000 kötvény, súlya 100 kg.

 Innovatív töltőrendszer

Az alap Töltésgyorsító 10%-ához képest 12,5%-kal csökkenti a töltésidőt. Ára 5000 kötvény, súlya 200 kg.

 Kísérleti távcső

A gyári Távcsőhöz képest 12,5%-kal növeli a látótávolságot, természetesen maximum 445 méterig. Ára 4000 kötvény, és nem ad plusz súlyt a tankhoz.

 Bővített tartalék alkatrész készlet

A standard szerszámosláda 25%-ot ad a javítási sebességre, ez pedig 40%-ot. Ára 3000 kötvény, súlya 100 kg.

Hirdetés

Oldalunk fenntartási költségeit elsősorban Hirdetésekből fedezzük. Köszönjük, ha egy kattintással támogatsz minket!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..