Hogyan Szerezzünk Kreditet?

Ebben az általunk írt bejegyzésben összegyűjtjük, hogy milyen módjai vannak a hatékony Kreditszerzésnek a játékban.

A Kredit az elsődleges fizetőeszköz a World of Tanks-ben. Kreditet szerezni közvetlenül csatázással lehet.

Ajánlott olvasmány: Kredit (wiki)

Mire jár Kredit?

Kezdésnek nézzük át, hogy mik azok az események, amire a játék Kreditet ad.

Csata közben

 • Csatába való belépésért jár egy fix összeg – minél nagyobb szintű a tankod, annál nagyobb a kapott Kredit.
 • Minden első alkalommal való felderítéséért jár egy fix összeg, tüzérek felderítéséért kétszer annyi jár.
 • Minden ellenséges tanknak okozott sebzésért jár egy maghatározott Kreditmennyiség. Minden típusú sebzés Kreditet ad, beleértve a rammolást, és a tűz által okozott sebzést is.
  • Ha nem Te derítetted fel az ellenfelet, akit megsebzel, akkor a sebzésért járó Kreditmennyiség fele jár csak.
  • Ha Te szpotolod az ellenfelet, de a csapattársaid lövik, akkor annak az összegnek az 50%-át kapod meg, amit a csapattársaid kapnának, ha ők szpotolnák a tankot, amit sebeznek.
 • Ha megölsz minden legénységi tagot egy tankban, de még marad életereje, akkor annyi Kreditet kapsz, mintha az “elpusztítás” pillanatában lelőtted volna az összes maradék életerejét a tanknak.
 • Az ellenséges bázis elfoglalása esetében a foglaló körben álló összes tank egy meghatározott összeget kap, függetlenül attól, hogy hány pontot adott hozzá a foglaláshoz.
 • Ha egy szövetséges játékos megsebzi a tankodat, akkor vagy a javítási költség felét kapod meg Kreditben, vagy a tankodat megsebző játékos által fizetett büntetés 1/4-ét; amelyik a kettő közül az alacsonyabb.

  Értsd: Ha a csapattársnak, aki megsebzett, nincs elég Kreditje kifizetni a rá szabott 4×-es büntetést, akkor annak a Kreditmennyiségnek az 1/4-ét kapod meg, amennyit a csapattárstól le tudott vonni a játék.

Csata után

 • Győzelem esetén a “Csatába való belépésért” bónusz 1.85-tel felszorzódik. Más teljesítményre nem jár Kredit szorzó.
  • Ha a csapatod veszít, de megszerzed a Csata Hőse medált [Top Gun, Védő, Acélfal, Őrjárat, Nagy Kaliber, stb.], egy Legendás medált [Radley-Walters, Kolobanov, Pascucci, stb.], vagy a Szakaszban elérhető medálok [Testvériség, stb.] egyikét, akkor a “Csatába való belépésért” bónusz ugyanúgy 1.85-tel felszorzódik.
 • Aktív Prémium Fiók esetén a csatából kapott végső összeg 1,5-tel szorzódik.

Mire nem jár Kredit?

Csata közben

 • Modulsebzésért nem jár bónusz Kredit
 • Ellenfél megöléséért (magáért a kill-ért) nem jár bónusz Kredit
 • Közelharcban (200m alatti távolságból) nem jár bónusz Kredit [XP igen]
 • Bázisfoglalási pontok szerzéséért (egyénileg) nem jár bónusz Kredit
 • Bázisvédelmi pontok szerzéséért nem jár bónusz Kredit
 • Saját csapattárs megsebzéséért büntetés jár; négyszer annyi, mint amennyibe a sebzett mennyiség megjavítása kerülne.
 • Ha a betöltési képernyőn, vagy a visszaszámlálás alatt kilépsz a csatából, akkor nem kapsz “Csatába való belépésért” bónuszt. A tankod azonban, mivel fizikailag ott lesz a játékban, amíg ki nem lövik, további Kreditet kereshet, pl. felderítéssel.

Csata után

 • Ha túléled a csatát, nem jár bónusz Kredit
 • A csapat többi tagjának teljesítményéért nem jár bónusz Kredit
 • Vereségért és Döntetlenért nem jár bónusz Kredit
 • A napi első nyert csata után nem jár bónusz Kredit [csak XP]

Extra Lehetőségek Kreditszerzéshez

Prémium Tankok

A legegyszerűbb és legegyértelműbb módja annak, hogy végtelenül sok Kreditet termeljünk, az az, ha vásárolunk egy prémium tankot. Ezek közül is a Tier 8-asokat ajánljuk, amelyeknek a legnagyobb potenciális Kredithozama van. Ha a kiszemelt prémium tankod a játékban is megvásárolható, érdemes megvárni a következő prémium tankos akciót, amikor 15%-kal olcsóbban lehet a 8-as Prémium tankokat megvásárolni.

Ha alacsonyabb szintű prémium tankot vásárolnátok, például egy Tier 6 vagy Tier 5-öset, azokkal is lehet pénzt keresni, bár nem olyan ütemben, mint a 8-as szintű társaikkal.

Ne felejtsétek: Prémium tankokat időszakosan lehet nyerni is különböző nyereményjátékok és küldetés-maratonok alkalmával. Az eddig a játék történetében megnyerhetett 8-as prémium tankok: IS-6, 112, WZ-111, T26E4, T-44-100, T25 Pilot Number 1.

Prémium Fiók

Prémium előfizetés vásárlásával minden csata után 1,5-szeres Kredithozamot és XP-hozamot kapunk.

Prémium lőszerek és fogyócikkek használata

Csak akkor használjunk Prémium lőszert, ha elkerülhetetlenül szükséges az adott helyzetben. Ha bekerülünk egy Tier 6-os prémium tankkal Tier 8-as ellenfelekkel szembe, ne töltsünk azonnal prémium lőszert; próbáljuk kitalálni, hogy az adott pályán merre fognak menni a veszélyesebb ellenfelek, és válasszuk a másik irányt, ahol jobban tudunk érvényesülni, prémium lőszer nélkül is.

Ha olyan helyzetbe kerülünk egy csatában, hogy muszáj átváltani prémium lőszerre, hogy kikerüljünk egy szorult helyzetből, és utána még tudunk sebezni és hozzátenni a csatához, akkor természetesen megéri prémium lőszerrel lőni.

Prémium fogyócikkek használatát csak olyan játékosoknak ajánljuk, akik nagyon érzik a tankjukat, állandó jelleggel pluszos köröket tudnak vele menni, de szeretnének még egy kis extrát kicsikarni a tankjukból. A nemzeti prémium fogyócikkek segítségével picit jobb gyorsulást, forgási sebességet, szűkülési- és töltésidőt, látótávolságot és álcaértéket nyerhetünk a tankunknak. Ne felejtsük, hogy körönként (alap áron) 20.000 Kreditbe kerülnek!

Időszakos Küldetések

Kövessétek nyomon a játékban megjelenő küldetéseket! Jónéhány küldetés végén egész barátságos Kreditnyereményeket lehet bezsebelni, és általában nem szoktak eget rengetően nehezek lenni.

Személyes Küldetések

A Személyes Küldetések teljesítésével szép számú Kreditet lehet nyerni mind a négy küldetéssorozatnál.

Csak hogy érezzétek, hogy mennyire sokat: Csak a StuG IV-hez tartozó küldetések kitüntetéssel való teljesítéséért összesen több, mint 4.000.000 Kreditet lehet nyerni.

Ha a legrövidebb idő alatt szeretnétek a legtöbb Kreditet kifarmolni a Személyes Küldetésekből, először az 1, 2, 3, 4. küldetéseket csináljátok meg minden tanktípusnál. Ezeknél ugyanis az elsődleges feltétel teljesítéséért is Kreditet lehet nyerni.

Személyes Tartalékok

A Személyes Tartalékok saját magatok által aktiválható bónuszok, melyeket bal felül a nevetekre kattintva érhetők el. Négyféle tartalék létezik, az egyik az Extra Kredit Csatánként, melyet a negyedik szűrő gombra kattintva érhettek el. Ezeket a tartalékokat aktiválva akár +50%-os Kredithozamot aktiválhatunk, amely megegyezik a Prémium fiók adta Kreditbónusszal. Természetesen Prémium fiókkal ezek a bónuszok összeadódnak.

Erődítmény Bónuszok

Ha csatlakoztál egy Klánhoz, és aktívan játszotok az Erődítmény játékmódban, akkor lehetőségetek van Kreditbónuszokat aktiválni, klán-szinten. Ezek a Kreditbónuszok Random csatában 5%-30%, Klán- , Csapat- és Versenycsatákban pedig 10%-75%-os Kreditbónuszt nyújtanak.

Hogyan Spóroljunk Kreditet?

Ha okosan bánunk a Kredit költésével, az tulajdonképpen indirekt Kreditszerzés. Összeszedtük néhány pontban, hogy mivel tudtok a legjobban Kreditet spórolni a játékban.

Figyeljétek az akciókat!

Tankok, tankágak

Nagyon sok tankágat, tanktípust, vagy bizonyos szintű tankokat rendszeresen leakcióznak a játékban.

 • Gondoljunk csak a Top of the Tree [Max. Jármű] akcióra, amiben minden hónapban egy egész tankág (10-20 jármű) jelentős kedvezményekkel érhető el, vagy a Katonai Parádé és Reflektorfényben akciósorozatokra.
 • Ott vannak a híres történelmi események, amikor szintén sok tankágat le szoktak akciózni, pl. Kurszki Csata, Május 8-9-i akciók, Barbarossa hadművelet, Normandiai partraszállás, stb.
 • Illetve, ne feledkezzünk meg a Wargaming időszakos eseményeiről sem: a WGL döntő, a Karácsonyi és Újévi akciók, a WoT és a Wargaming születésnapi eseményei, stb.

Felszerelések és Fogyócikkek

Az egyik legkiválóbb spórolási módszer, ha a tankjainkra a felszereléseket és a fogyócikkeket 50%-os akcióban vesszük. Ilyen esemény évente többször is van, körülbelül másfél havi gyakorisággal.

 • Ezek az akciók jók arra is, hogy akár előre megvegyünk egy párat a hasznosabb felszerelésekből, pl. néhány Töltésgyorsítót, vagy egy-két Stabilizátort vagy Szellőzést. Így egy komolyabb felszerelés 500.000 Kredit helyett csak 250.000-be kerül.
 • Ezen akciók alkalmával szinte kötelező ellenőrizni, hogy hogy állunk a fogyócikkekkel. Én rendszerint több százat vásárolok azokból, amelyeket aktívan használok, így nem fogyok ki belőlük a következő akcióig. Emiatt például egy modul javításának költsége 3.000 Kredit helyett csak 1.500-ba kerül.

Legénység Ki-, Át- és Újraképzés

Bár annyit általában nem lehet vele spórolni, mint a fenti lehetőségekkel, mégis elég gyakran kapunk Legénységi képzésre járó kedvezményeket. Egy hat fős legénység 75%-os átképzése a megszokott 120.000 Kredit helyett az említett akcióban csak 60.000-ba kerül.

Egyéb akciók

Azoknak a játékosoknak, akik Kreditért vesznek álcafestést a tankokra, úgyszintén érdemes figyelniük az Álcafestésekre, Feliratokra és Emblémákra szóló kedvezményeket is.

Egyéb Kreditszerzési Módok

Garázs (Depó) kiürítése

Nem használt modulok eladása

Ha az elmúlt időben sok új modult vásároltatok a húzós tankjaitokra, akkor elképzelhető, hogy nem adtátok el a Depóból a régi modulokat. Ezt a Raktár -> Garázs menüpontban tudjátok ellenőrizni.

Nézzétek át a Saját járművek és a Nem kompatibilis járműveimmel menüket is! Figyeljetek, hogy A járműveken jelölőnégyzet NE legyen bekapcsolva!

Az én depómban jelenleg 100.000 Kreditet meghaladó értékű modul várja, hogy eladjam őket, mivel nem fogom őket használni.

Nem használt lőszerek eladása

Ha kifejlesztettetek egy új ágyút a tankotokra, akkor elképzelhető, hogy a régi lőszert már nem tudjátok az új ágyúhoz használni (főleg, ha eltérő kaliberű az újonnan kifejlesztett löveg), így a régieket el lehet adni. Ezt a Raktár -> Lőszerek menüpontban tudjátok ellenőrizni.

Itt is nézzétek meg az Összes lövegeim és a Nem kompatibilis a járműveimmel menüpontokat is, mert mindkettőben lehetnek használaton kívüli lőszerek, amelyek eladhatók.

Nem használt fogyócikkek eladása

A használaton kívüli fogyócikkeket ugyanúgy el lehet adni egy kellemes pénzmennyiségért cserébe. Rengeteg prémium fogyócikket lehet szerezni mindenféle hétvégi küldetésekből és speciális kihívásokból.

Ha például kaptál Onigirit, de egyáltalán nem játszol japán tankokkal, akkor el lehet őket adni.

Az én példámban látható, hogy nem használok Kézi tűzoltó készüléket, így nem is rendelkezem velük a depóban. Viszont látszik az is, hogy összesen két tankomon használok Nagyméretű elsősegély készletet, és jelenleg rendelkezem 172 darabbal, ami bőven fölösleges. Ugyanez mondható el a Nagyméretű szerszám készletre is.

Én például 1-2 havonta szoktam végigmenni ezeken a prémium fogyócikkeken, és hagyok magamnak 50-60 db-ot, a többit eladom, mert személy szerint nincs szükségem többre.

Mindenkinek magának tessék felmérni, hogy hány prémium fogyócikket szeretne megtartani. Ha aktívan CW-zős klánban vagy, ahol elvárják, hogy használj prémium fogyócikkeket, akkor érdemes többet megtartani belőlük. Ha csak hétvégente játszol, a tankok iránti érdeklődésedből, és nem tartod szükségesnek a prémium fogyócikkeid elhasználását csatában, akkor akár eladhatod mindet is.

Ez egy olyan kérdés, amit mindenki maga döntsön el. 🙂


8 Tipp a Hatékony Kreditszerzéshez

1. Ne szórd a prémium lőszert!

Ha Kreditet szeretnél farmolni, először mindig próbáld AP-val (alaplőszerrel) átütni az ellenfelet. Ha első, vagy akár második próbálkozásra sem sikerül, akkor érdemes prémium lőszerre váltani, ha a helyzet megkívánja. Ha nem szeretnél prémium lőszerre költeni, akár el is hagyhatod a helyszínt és kereshetsz egy flanket, vagy egy másik összecsapást, ahol jobban érvényesülhetsz.

2. Ne játssz stock tankokkal!

Stock, vagyis alap modulokkal rendelkező tankokkal nagyon nehéz érvényesülni. Ha teheted, szerezd meg a fejlesztett modulokat a tankjaidra, mielőtt aktívan Kreditet próbálnál farmolni velük.

3. Próbálj minél tovább életben maradni!

Könnyű ezt mondani; mégis a legalapvetőbb tanács, amit adni tudunk az az, hogy maradj a lehető legtovább életben! Minél tovább élsz, annál többször tudsz lőni az ellenfélre, annál többször okozol sebzést, és annyival több Kreditet hozol el a kör végén.

Ha már nagyon látszik, hogy egy kört nem a Te csapatod fog megnyerni, ne add fel, ne rohanj be az ellenség közé; próbálj meg minél több sebzést kiosztani, amíg végleg véget nem ér a csata.

4. Próbálj minél többet sebezni!

Az előző példából is levonható ez az egyszerű következtetés, viszont ne felejtsük el, hogy a kapott Kredit jelentős része az általunk kiosztott sebzésből származik! Csak ne felejtsétek el mérlegelni, hogy megéri-e Prémium lőszerrel lőni az ellenfelet.

5. Tudd, hogy mire képes a tankod!

Egy nagyon fontos szabály, ami akár egy ‘hogyan legyünk jobb játékosok’ cikkhez is élenjáró tanács lehetne. Nagyon fontos tudni, hogy a tank, amivel jól szeretnénk teljesíteni, milyen paraméterekkel bír, például:

 • Ismernünk kell a fő fegyverzetét; mennyi az alap átütése, mennyi az átlagsebzése, milyen gyorsan szűkül a célkereszt, stb.
 • Tudnunk kell, hogy milyen vastag a páncélzata, van-e rétegelt páncél a tankon, amit az előnyünkre fordíthatunk, stb.
 • Mik a saját gyenge pontjaink? Ha egy óriási parancsnoki kupolánk van, vagy ha a haslemez közismerten könnyen átüthető, próbáljuk ezeket a pontokat elrejteni.
 • Mennyire agilis a tankunk? Milyen gyorsan tudunk flanket váltani, mennyi idő alatt érünk vissza a bázisfoglalást visszahúzni, mennyire tudunk hegyet mászni a tankunkkal, stb.
 • Hány HP-nk van az adott Tier-ben? Itt nem a pontos életerőnk a lényeg, hanem az, hogy tudjuk, hogy a Tier 8-as tankunk Tier 10-ben pillanatok alatt elpárolog; viszont ha saját Tierben harcolunk, akkor bízhatunk abban, hogy több lövést kibír alattunk.

Ezen adatok ismeretében sokkal eredményesebben tudtok dönteni egy szorult helyzetben, és győztesen kerülhettek ki a csatából!

6. Tanuld meg a tankok gyenge pontjait!

Ez az egy olyan tipp, amit nagyon sok idővel és gyakorlással lehet felszedni, viszont rendkívül hasznos tud lenni, ha tudjuk a szemben álló tank gyenge pontját, ha épp a Kreditszerzés a célunk, és nem akarunk prémium lőszerrel lőni.

7. Figyelj a tankod fenntartási költségére!

Bármilyen tankkal is farmoljatok Kreditet, mindig figyeljetek a tank fenntartási költségére. Gondolunk itt a tank javítási költségére és az alaplőszer árára. A nehéz tankok javítási költsége rendszerint nagyobb, mint a közepes tankoké vagy a tankvadászoké.

Érdemes még figyelni az alaplőszer árára is, erre egy példa:

KV-5 és IS-6. Két Tier 8-as szovjet Prémium nehéz tank, kedvező (Tier 8-9 Matchmaking-gel), hasonló átütéssel, és hasonló percenkénti sebzéssel. Azonban a KV-5 alaplőszere 270 Kreditbe kerül, míg az IS-6-é, négyszer ennyibe, 1.025 Kreditbe!

Így ha például egy hosszabb csatában elpuffogtatunk 20 lőszert a KV-5-ből, azt megússzuk 5.400 Kreditből, az IS-6-ban viszont ugyanez a mennyiség 20.500 Kreditbe fáj!

8. Ne játssz magas Tier-ben, ha nem tudod fenntartani!

Ha nem tudod fenntartani egy magas szintű (Tier 7-8 feletti) tankod javítási- és lőszerköltségét, ne erőltesd! Válassz másik tankot, aminek alacsonyabb a fenntartási költsége, vagy játssz alacsonyabb Tier-ben.

Még egy tipp: Az alábbi oldalon ellenőrizheted, hogy melyik nem-Prémium tanknak van a legmagasabb Kredithozama.

Hirdetés

Oldalunk fenntartási költségeit elsősorban Hirdetésekből fedezzük. Köszönjük, ha egy kattintással támogatsz minket!

1 Hozzászólás Érkezett

 1. SimLac szerint:

  Annyival kiegészíteném, hogy a modulok és lőszerek eladása előtt érdemes megnézni, hogy az milyen járművekkel kompatibilis még, mert elképzelhető, hogy fel lehet majd szerelni egy azonos szintű, párhuzamos ágon lévő járműre, ami még nincs kifejlesztve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..