Mi az a WN8?

A WN8 a WNx Teljesítményrendszer legújabb iterációja. A projekt vezetője Praetor77 nevű játékos. A WN8 mutatót tehát nem a Wargaming, hanem játékosok csoportja találta ki és tartja fenn.

A WN8 célja, hogy megmérje a mérhető hozzájárulást a játékbeli meccsekhez, és egy viszonylag pontos képet adjon a játékos “képességéről” (amely egy adatokkal nem mérhető változó). A WN8-ra nem szabad úgy tekinteni, mint az egyetlen és etalon teljesítménymutatóra. A WN8 egy kiegészítő információ a győzelmi arány [win rate], csataszám, átlagsebzés, stb. mellé. A WN8 nem képes mérni olyan, a “képességhez” szorosan kapcsolódó tényezőket, mint az időzítés, a célpontválasztás, a csapatmunka vagy a döntéshozatali készség.

A WN8 fő feltételezése

A WN8 mutató alapja egy, az átlagos játékosokkal szemben felállított feltételezés, hogy mennyire képesek befolyásolni a meccseket.

A készítők elgondolása az, hogy van egy adott szintű sebzés/kill/szpot/bázisvédés mennyiség, amely képes befolyásolni a játék végkimenetelét, ami a győzelmi arányt illeti; de van egy olyan alapvonal, amely alatt nem befolyásolja a végkimenetelt elegendő gyakorisággal, hogy meghatározható legyen.

Ennek a feltételezésnek az az előnye, hogy mind az alacsony és magas WN8 értékek jelentőségteljesek. Nagyon sok account van, ahol annyira rosszak a statisztikák, hogy nem képesek a győzelmi arányukat pozitívan befolyásolni. Azzal, hogy levittük az alapvonalat erre az átlagértékre, jelentőségteljes WN8 pontszámot kapunk gyenge, közepes és jó teljesítményű játékosoknál is.

Főbb különbségek a WN7-hez képest

 • A WN8 sokkal nagyobb súlyt fektet a sebzésre, mint a killek számára; ami a WN7-ben pont fordítva volt.
 • A tankonkénti normalizáció lehetővé teszi, hogy megfelelően össze tudjunk hasonlítani olyan játékosokat, akik csak az adott Tierben kiemelkedő tankokkal (TVP 50/51, Hellcat, T67) játszanak, olyanokkal, akik több ágon játszanak mindenféle tankkal.
 • A tankonkénti normalizáció miatt az Artyk és könnyű tankok megfelelőbben hasonlíthatók össze WN8-ban a többi tanktípussal (WN7-ből kevesebbet kaptak, mint a többi tanktípus). Annak ellenére, hogy a Hozzájárulás általi sebzés nem használható, kevesebb sebzést vár el a WN8 a könnyű tankoktól.
 • Nincs Tier-alapú büntetés. A WN8-ban az alacsony és magas szintű tankok megfelelően összehasonlíthatóak egymással. A WN7-ben fel tudtad tornászni az értékelésedet, ha alacsony Tierben játszottál, és mentél mellé pár kört magasabb szinten is. Ha csak alacsony szintű tankokkal játszottál, akkor pedig büntetést kaptál. Viszont alacsony szinten nagyon jól kell teljesítened, hogy több WN8-at szerezz, mint ha magasabb Tierben játszanál.

WN8 skála

A WN7 egy 400-tól 2800-ig terjedő, úgynevezett intervallum-skálát használt. A WN8-ban ezt átalakítottuk arányskálára, amellyel pontosabban tudunk mérni, illetve nagyjából elértük azt, hogy azt tudjuk mondani egy 2400 WN8-cal rendelkező játékosra, hogy kétszer annyit tesz hozzá a csata végkimeneteléhez, mint akinek 1200 WN8-a van. Ez az állítás nem volt igaz egyik korábbi WNx iterációra sem.

Tankonkénti statisztikák

Röviden, annyit csináltunk, hogy megfogtuk a vBAddict 200.000 játékosának több, mint 1 millió tankkal rendelkező statisztikáit, és kiszámoltunk és kiegyensúlyoztunk egy úgynevezett elvárt sebzést minden tankhoz. Az elvárt sebzéseket itt találjátok.

A tankonként lejátszott csatáid száma lehetővé teszi, hogy megállapítsuk a teljes account-odra vonatkozó elvárt sebzést. Ezután a jelenlegi összesített statisztikádat összevetjük az elvárt értékekkel (rSTATS), amit utána normalizálunk és hozzáigazítunk egy alapértékhez (rSTATSc).

Ez az rSTATSc egyébként maximálva van egy értékben, hogy megelőzze az olyan eseteket, mint például felderítéseket farmolni artyval, aminek nagyon alacsony az elvárt értéke.

A Formuláról röviden

A WN8 kiszámítási képletéhez a noobmeter.com egy adattöredékét (115.000 játékos) használtuk. Ezeket az adatokat írtuk be egy Eureqa nevű programba, amely genetikai algoritmusokat használ arra, hogy meghatározza a Győzelmi arányt a többi adatból. Így az Eureqa minden statisztikai mutatóhoz egy súlyozó tényezőt rendel hozzá. Ez alapján a végleges formula a következő.

WN8 = 980×rDAMAGEc + 210×rDAMAGEc×rFRAGc + 155×rFRAGc×rSPOTc + 75×rDEFc×rFRAGc + 145×MIN(1.8,rWINc)

Jelmagyarázat:

 • rDAMAGEc = Kiosztott sebzésből számolt változó
 • rFRAGc = Megsemmisített tankok számából számolt változó
 • rSPOTc = Felderített tankok számából számolt változó
 • rDEFc = Bázisvédelmi pontok számából számolt változó
 • rWINc = A saját Winrate-edből számolt változó

Röviden és tömören, a képletből jól látszik, hogy a magas WN8 eléréséhez leginkább sebzésre van szükségünk. A killek száma kisebb mértékben számít, míg a szpotolt tankokra és a bázisvédelmi pontokra csak akkor kapunk WN8-at ha van mellé killünk is.

A WN8 képlet a további elemzésével, illetve gyakorlati tanácsokkal, hogy hogyan növeld a WN8-adat, hamarosan, egy másik cikkben foglalkozunk.

WN8 színkódok

Elnevezés Népesség WN7 WN8 Győzelmi arány
Nagyon Rossz 0% < 500 < 300 < 45%
Rossz 20% 500 – 699 300 – 599 45%
Átlag Alatti 35% 700 – 899 600 – 899 47%
Átlagos 50% 900 – 1099 900 – 1249 49%
75% 1100 – 1349 1250 – 1599 52%
Nagyon Jó 90% 1350 – 1549 1600 – 1899 54%
Nagyszerű 95% 1550 – 1849 1900 – 2349 56%
Unikum 99% 1850 – 2049 2350 – 2899 60%
Szuper Unikum 99.9% 2050+ 2900+ 65%

A népesség oszlopot úgy kell érteni, hogy az adott csoport a játékosközösség hány százalékánál jobb.

Lesz WN9 is?

Már van, körülbelül két éve Béta verzióban. A formulán jelenleg is dolgoznak, hogy hogyan lenne a legokosabb. A WN9 számlálót jelenlegi állapotában ezen a linken tudjátok megtekinteni.

TL;DR

A WN8 egy statisztikai mutató, amely a játékból kiszedett számszerű adatokon alapszik egy játékosok csoportja által kitalált súlyozásos rendszer segítségével. Mivel a játék nem közöl le minden információt a WN8 rendszernek (pl. hozzájárulással szerzett sebzés!), ezért elkerülhetetlenül pontatlan, mint egyébként minden más teljesítménymutató. Amellett, hogy a WN8 már viszonlyag pontos képet mutat az elődeihez képest, nem fedi tökéletesen a valóságot! Mint minden statisztikai mutató, ez is manipulálható. Ha Neked 1100 WN8-ad van, a haverodnak pedig csak 900, akkor egyáltalán nem biztos, hogy jobb játékos vagy nála.

Hirdetés

Oldalunk fenntartási költségeit elsősorban Hirdetésekből fedezzük. Köszönjük, ha egy kattintással támogatsz minket!

6 Hozzászólás Érkezett

 1. Sics szerint:

  Alapvetően cikknek azt tartom, aminek szerzője van. ( Ha több az se baj, de ha nincs(enek) a szerző(k) megnevezve, a már gond. )

  SZóval a fenti irományról mit is gondolok:

  Egy statisztikai mutató addig mutatja jól amit mutatni próbál, amíg nem manipulált. Ez a WN8 esetében is már régóta és sokaknál eleve nem így van: ugyanis sokan szándékosan a WN8 értékük növelésére játszanak, vagy legalábbis azt tekintik célnak a játékban hogy ne “bukjanak” egy egy csatában WN8-at.

  Egyik módszer a WN8 farmolására valami olyan tankot tolni amire igaz a következő:
  – viszonylag kevés jó játékos játszik vele ( azaz a tankkal lejátszott összes csata közül csak kisebb részt játszik jó játékos)
  – fontos, hogy a tankban legyen “sebzési potenciál” .. ezért pld egy “kacsa” nem igazán ideális választás
  – nem árt, ha a tank AP és “prémium” lőszere közt drasztikus különbség van ( a nagytöbbség ugyebár nem lő vele prémium lőszert vagy csak kevés ilyent pufogtat el … a wn8-at húzó játékos viszont “full gold”-dal tolja így több átütő találata lesz és értelemszerűen már csak emiatt is többet sebez ( t2 lightok ideálisak WN8 farmolásra: ezeket ugye még viszonylag olcsó fenntartani, nagy többségnek nem ül benne sok skillsoros legénysége, nagy többség tankja nincs felszerelve ilyen tierben, nagy többség nem full goldot lő velük stb)

  A másik jellegzetesség, hogy sok WN8 (e-pénisz) növelésére játszó játékos úgy farmol WN8-at ( ehhez főképp sebzést), hogy azzal a csata megnyeréséhez nem vagy csak alig tesznek hozzá. Tipikusan kivárják míg a csapatok lesebzik egymást és akkor indulnak el és kezdenek el csak játszani: hisz ekkor már kevesebb ellenfél van, kevesebb “csőből” és helyről lőnek rájuk … kevesebb sebzést kell tehát felvenniük …. és ha leadnak néhány sebző lövést illetve kilőnek néhány a csata korábbi fázisában már lehápézott tankot, akkor egész pofás sebzést tudnak összehozni.

  Persze általában (azaz esetek nagy részében de nem mindíg) a WN8 érték valamennyire korrelál a játékos “játék-tudásával” ( kivéve a fenti módszeresekkel agresszívan WN8-at farmolók esetében.)

  Azt is érdemes tudni hogy egy játékos teljesítménye jól megítélhető a rendelkezésre álló nyilvános statisztikákból … és ezek közt a WN8 csak egy. Az alacsony tierben WN8-at húzó (“statpaddoló”) játékos nyilván kiszűrhető azzal, hogy a tankonkénti csataszámoknál látszani fog hogy össz csataszámához képest meglehetősen sokat tolja az alacsonyabb szintű statpadder tankjaival … és hogy ezekkel sokkal jobb a statisztikája, mint akár a t6 osztagtankjaival randoban, akár a fontos t8 és t10 vasaival. De akár az egyes tankjainál látható magas sebzés alacsony hozzájárult sebzés értékek is árulkodóak lehetnek, hogy egy kivárós, a WN8-at redline camper üzemmódban farmoló illetőről van szó.

  1. Szaboka szerint:

   Köszönjük a hozzászólást!
   Ne felejtsd, hogy a fenti írás egy már meglévő szöveg fordítása. Ha megnézed az eredeti linket, láthatod, hogy egy wiki article-ről van szó, aminél nem az a lényeg, hogy ki írta. De a WNEfficiency.net-en biztosan ott van minden hozzájáruló személy neve.

 2. jan.zeleznik szerint:

  Sics!

  Valamit nagyon félreolvastál.
  A redline-camper nem termel sok WN8-at, mert nem jut neki sok sebzés.
  A killeket a WN7 honorálja.
  Legközelebb légy figyelmesebb az olvasásban és a játékban is!

  1. gareth szerint:

   jan.zeleznik a lényeget Te sem vetted le, Sics hozzászólásának a lényege, hogy a WN8 farmolható, és van aki farmolja, van aki nem.
   A további gond az, hogy a cikk nagyon helyesen megállapítja, hogy WN8-ból meghatározni egy játékos tudását nem lehet, de sajnos ezt a játékosok nem így fogják fel, mindent ehhez mérnek.
   A light tankokat klasszikusan WN8 farmolásra használják, és nem spotolásra. Ebben a WG is hibás, mert a felderítés alul van értékelve.
   További nagyon komoly probléma, a WN8 alapján játszó játékosok nagyon gyakran feladnak csatákat, mert az xvm esélylatolgatása szerint vesztes a meccs. Mi történik? Túlélésre játszanak, kempelnek, elbújnak, stb. Mi következik ebből? Vesztes csata. Mi a (hibás) logika? Az xvm-nek igaza van. Pedig nem. Csupán ezek a játékosok újra feltalálták a spanyol viaszt, amit predesztinációnak hívnak…

 3. Alex szerint:

  Sziasztok valaki megtudnà nekem mondani ,hogy mi az az owerall wn8???
  Előre is kőszi a vàlaszokat !!!

  1. Alabastrom szerint:

   Az overall WN8 az összes csatádból számított teljesítménymutató.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..